צילום: שי פיירשטיין

 

חצי שירה: הופכים את המטבח הביתי לבריא יותר

 

החלטתם להוריד במשקל ולא בטוחים מה ואיך לאכול? קבלו את הכלל השישי והאחרון של חצי שירה להרזיה נכונה - כך תהפכו את אותו אוכל שאתם אוהבים לאכול לבריא ובמחיר קלורי נמוך הרבה יותר.

שירה וסרמן

 

לאחר שלמדנו איך להתמודד עם האוכל שמוגש לנו במסעדות, הבנו שבלי ספורט זה לא ילך, שגם בלי שמן זה אפשרי ושרגעי המשבר בדיאטה ניתנים בהחלט לפתרון, הנה הכלל השישי והאחרון שלי להרזיה נכונה: איך משדרגים את המטבח הפרטי שלכם לבריא יותר ומשמין פחות.

 

 

רבים עבורי מאיתנו מוצאים את הנחמה לכל אלה באוכל. מתוק מלוח או חמוץ, לאוכל תפקיד מפצה בחיינו. איך עוברים רגעי משבר בלי לתפוח ובלי להטביע את יגוננו באוכל? הגענו לכלל החמישי להרזיה נכונה.

 

 

 

 

לא לוותר על מזון עתיר שומן, להשתמש בו בחוכמה 

 

אנשים רבים, ובמיוחד אלו שאוהבים לבשל בישולי גורמה, משתמשים במוצרים עתירי קלוריות בבישוליהם, כמעט מבלי לשים לב. בבתים רבים פסטה עם שמנת ופרמזן היא מאכל יומי, כמו גם נתחי בשרים שמנים.

 

הוויכוח הנצחי שלי עם כמה ממכריי, שבכל ארוחה מטבילים את המנות השמנות מלכתחילה שלהם בעוד מנות עתירות בשמן וקלוריות הסתיים בהזמנה אלי לארוחה, כאשר כמעט כל האוכל שהוגש לשולחן הורכב ממוצרים טריים כמו ירקות, דגים, בקר דל שומן, פחמימות למיניהן - והכל במינימום שמן אם בכלל. קולות העונג בהם פצחו האורחים הכריעו בוויכוח – אפשר לעשות את זה אחרת, ולא פחות טעים.

 

דבר נוסף ונפלא שקרה – אחת האורחות התחילה לבשל לבעלה בדיוק על פי הוראותיי. לאחר חצי שנה לא רק שירד בעלה במשקל, גם בדיקות הדם שלו השתנו לגמרי. הכולסטרול שלו ירד ב 30%, כמו כן הסוכר וכמובן השינוי הוביל אותו להרגשה כללית נפלאה שאין לה תחליף.

 


לאכול נכון כאורח חיים, לא כדיאטה. שירה וסרמן

 

בתהליך הפרטי שלי בירידה במשקל היה לי ברור כי לא אזנח את אהבתי הגדולה למטבח ולבישול, אך ידעתי שלא אוכל עוד לאפות עוגות עתירות שמנת על בסיס יום יומי, שלא אוכל להמשיך להטביע את הפסטה התמימה בחבילה (לפחות אחת) של שמנת, וגם תפוחי האדמה האפויים יצטרכו להיפרד מהחמאה והפרמזן ולחזור לביקור רק באירועים מיוחדים.

 

 

הסוד לבישול בריא יותר הוא לא לוותר לגמרי על המוצרים עתירי השומן אלא להשתמש בהם בחוכמה ובמידה. הסוד הוא לא לפחד לנסות דברים חדשים ובעיקר לא להיות מקובעים על הישן והמוכר.

 

כאחת שפסטה בשבילה הייתה לבנה כשלג (בגלל כמויות השמנת) והעוגה הייתה חייבת להיות עם שתי שכבות קרם (למראה יפה יותר כמובן) וכדורי הבשר היו מטוגנים בשמן עמוק – היה לי ברור שכל זה צריך להשתנות, לטובת הבריאות, לטובת המראה, וכמו שאומר השיר - לכבוד החיים החדשים שלי.

 

אז כמה משמין המקרר שלנו?

 

בשלב הראשון בו התחלתי בתהליך הדיאטה עשיתי לראשונה סדר במקרר. בעברי המלא לא טרחתי כלל להסתכל על תוויות המזון. אם הייתי צריכה לקנות מיונז, הייתי פשוט קונה מיונז, מבלי לברר את כמות השומן שאני מכניסה לגופי עם כל כף וכף. כל חיפוש של המילה "לייט" או "מופחת שומן" נראה לי אז כלל לא רלוונטית.

 

כשכבר הייתי מודעת למילים כמו "שומן", "קלוריות" או "שומן רווי", הבנתי כמה מוצרים משמינים הכנסתי לגופי על בסיס יומי - סלטים מוכנים עתירי שומן, מיונז ביתי עתיר ביצים ושמן, רטבים מפוצצי קלוריות על בסיס שמן או מיונז, שלא לדבר על כמות לא קטנה של עוגות ודברי מתיקה על בסיס יומי. 

אחרי כמה סיבובים בסופר הבנתי שלכל דבר יש תחליף בריא יותר ובהחלט טעים לא פחות. הכל עניין של הרגל ורצון לעשות שינוי אמיתי, שינוי של דרך חיים, ולא משהו רגעי כי עכשיו אנחנו בדיאטה. 

 

הניסוי הראשון - פסטה בלי שמנת (כמעט)

  

בשלבי הדיאטה הראשונים חשקה נפשי בפסטה, כזו עם הרבה עגבניות ושמנת כמובן. לאחר שבישלתי את רוטב העגבניות הוספתי לו כמה כפות של שמנת מופחתת שומן בצורה משמעותית. האמת? לא האמנתי שהניסוי יצליח והרוטב ידמה לקודמו, עתיר השומן. 

אבל להפתעתי הרבה, הרוטב נחל הצלחה רבה. למרות דלות השומן והקלוריות, הטעם לא נפגם והפסטה לא רק הייתה אכילה, אלא לגמרי טעימה. בנקודה זו הבנתי שהכל בעצם זה עניין של הרגל, הרי כמעט כולנו חיים באושר על גבינות 5 אחוזי שומן, בעוד שבמדינות רבות באירופה, הגבינות הפופולאריות ביותר חוצות את 20 אחוזי השומן. איך זה? כי ככה התרגלנו ואין סיבה שלא לאמץ עוד הרגלים טובים שכאלו. 

 

שינויים קטנים (במטבח) שיובילו לשינוי גדול (במשקל) 

  • אל תפחדו לנסות מוצרים דלי שומן, שמנת 10% יכולה בהחלט לעשות את העבודה יפה מאוד, במיוחד בבישול.
  • סלטים רבים כלל אינם זקוקים לשמן. הרבה לימון, שום או בצל יעשו את העבודה מצוין. אל תחששו לנסות, את השמן תמיד אפשר להוסיף. ומה הרווחנו? אם בכל ארוחה נכלול סלט אחד ללא שמן נוכל לנשנש אותו גם כשכבר לא כל כך רעבים, וכמעט ללא קלוריות.
  • נסו לצלות קציצות בספריי שמן לפני העברתן לרוטב העגבניות. הקציצות זקוקות למעט השחמה ולא לטיגון בשמן עמוק.
  • השתמשו יותר בעשבי תיבול טריים. ג'ינג'ר, טימין, עירית, שמיר ופטרוזיליה - כל אלו מעשירים כל מאכל וללא קלוריות. ככל שתשקיעו בתיבול יותר, כך תקבלו מאכלים עשירים יותר בטעם.
  • פירה עם חלב או מעט שמן זית יכול להוות תחליף מצוין לאופציות המקובלות כמו חמאה או שמנת. אם תקציפו היטב את הפירה תופתעו עוד יותר משדרוג המנה.
  • במתכונים הדורשים כמויות גדולות של סוכר נסו להפחיתן. לפעמים ממש אין צורך בכוס וחצי סוכר בעוגה.
  • במתכון שדורש כמות גדולה של ביצים נסו להמיר חלק מהביצים בחלבון בלבד. כך תחסכו עוד שומן במזון שלכם.
  • אוהבים גבינות שמנות? מצוין! גררו אותם דק-דק ופזרו על פסטות, תפוחי אדמה או כל מנה שתרצו. אל תוותרו לגמרי על גבינות מצוינות אלו, רק תשלטו בכמויות.

 

ולסיום - כמה מתכונים מרעננים ובריאים

 

סלט בייבי תרד ונבטים: 

מצרכים: 

  • 1 חבילת נבטים
  • 1 חבילת עלי בייבי 

הוראות הכנה:

מפזרים בקערה חבילת נבטים + חבילת עלי בייבי תרד 

לרוטב:

  • מיץ מחצי תפוז
  • רבע כוס חומץ בלסמי
  • 2 כפות שמן זית
  • כף חרדל
  • כפית דבש שטוחה
  • 2 שיני שום כתושות 

מערבבים את החומרים היטב את חומרי הרוטב ומערבבים היטב את הסלט.

 

סלט קינואה מהיר: 

מצרכים:

  • לכל מנה - כוס קינואה מבושלת (קרה לפי ההוראות)
  • 5 עגבניות שרי קצוצות
  • בצל ירוק קצוץ
  • 5 זיתים שחורים או ירוקים קצוצים
  • מיץ מחצי לימון
  • פלפל אדום / ירוק / צהוב קצוץ 

הוראות הכנה:

 מערבבים את כל החומרים ומקררים עוד רבע שעה לפני ההגשה לספיגת טעמים. 

 

סלט סלק חי:

מצרכים:

  • 2 סלקים טריים מקולפים ומגורדים גס על פומפיה
  • 3 גזרים מקולפים ומגורדים גס על פומפיה
  • 2 שיני שום כתושות
  • מיץ מלימון אחד
  • מלח פלפל
  • אופציה – פטרוזיליה קצוצה 

הוראות הכנה:

מערבבים את כל החומרים ומקררים לספיגת טעמים. אפשר לגרד למעלה גבינה בולגרית.

 

קישור לטור המקורי

פורסם לראשונה: 10:17, 2.5.09

 

 

 חזרה לעמוד "חצי שירה בתקשורת"

 

 

 

תגובות